Find vej: Forside » Artikler » Granittøsen fylder 100 år

Granittøsen fylder 100 år

Lagt på maler24.dk den 08-08-2015 af malerMaster


Kai Nielsens skulptur Granittøsen har nu i 100 år stået i bar figur på Faaborg Museum. Skulpturen markerer et skift i billedhuggernes metode, da Kai Nielsen (1882-1924) simpelthen begyndte at hugge direkte i marmoret uden en originalmodel i fuld størrelse at kigge efter. Skulpturen blev nu opfattet som “blok”, som en form i sin egen ret, og måske er det det, der gør Granittøsen så dragende.Det blev da også Granittøsen, der kom til at pryde plakaten for en mindeudstilling for Kai Nielsen arrangeret af en gruppe unge billedhuggere i 1934 - på 10 årsdagen for hans alt for tidlige død.

Mindeudstillingen indeholdt bl.a. en lang række af Kaj Nielsen bedste arbejder, der dengang endnu var i privat eje. Det var først og fremmest Pigen, der piller tæer, Pigen med de tykke ben, originalmodellen af den kendte buste af bokseren Dick Nelson med den knækkede tud, samt den bedårende og sjove statuette Nina på kuglen.

Udstillingen skulle skaffe midler til en mindefond, som den kendte kunsthistoriker Karl Madsen (1855-1938), der var tidligere direktør på Statens Museum for Kunst, stod i spidsen for. Fondens midler gik til indkøb af Kaj Nielsens arbejder, så der kunne blive skabt en mere fyldig samling af hans værker på Statens Museum for Kunst.

Plakaten for udstillingen blev tegnet af maleren Albert Naur (1889-1973). Der kendes kun få plakater fra hans hånd, som regel udført for kunstudstillinger. Plakaten blev kun trykt i få eksemplarer, men det er lykkedes Dansk Plakatkunst at finde en af originalerne og restaurere og genoptrykke den. Den kan købes på danskplakatkunst.dk

Dansk Plakatkunst relancerer de bedste danske plakater fra 1900-1965. Skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk og et nutidigt stilrent design. Her er enestående og unikke værker fra dansk plakatkunsts storhedstid, og de relancerede plakater er en guldmine af sjove historier om tidens begivenheder, produkter og film. Mange af plakaterne har ikke været tilgængelige i generationer, men er nu fundet frem og restaureret, så de står lige så stærke og smukke, som da de blev skabt.